FASCIATHERAPIE

Fasciatherapie richt zich op het bindweefsel ofwel fascia en is geschikt voor alle aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het bindweefsel speelt namelijk altijd een rol. Pijn, stijfheid en bewegingsbeperking worden veroorzaakt door problemen in de fascia.

We kijken niet alleen naar het gebied van de klacht zelf maar we bekijken je van top tot teen en sporen zo de oorsprong van je klacht op. Met fasciatherapie maken we de stramheid en verklevingen in het bindweefsel weer zachter en brengen de vochtstroom in het bindweefsel weer op gang zodat je klachten van bv nek/schouder of rug worden verholpen. Je beweegt weer efficiënt.


Online direct uw eerste afspraak inplannen!

Komt u voor de eerste keer? Of voor behandeling van een nieuwe klacht? Vul dan ons formulier in of WhatsApp met ons team via de button rechts onderin. Er wordt spoedig contact met u opgenomen.


Afspraak maken

Bindweefsel

Bindweefsel is weefsel dat bindt, steunt, krachten overbrengt en opvangt. Het biedt bescherming en maakt het mogelijk dat de diverse bindweefsellagen langs elkaar kunnen glijden met minimale wrijving. Dat komt omdat het bindweefsel systeem zeer waterrijk is. Ons lichaam is dus een bindweefselgeheel, alles is verbonden met elkaar.

Bindweefsel zit in de huid, in en rond de spieren, in kapsels en banden, in de meniscus en tussenwervelschijven, in en rond de zenuwen, in de wand van bloedvaten, in het skelet, in en rond de organen. Het is dus de alles verbindende factor in het lichaam, het zorgt dat alles op zijn plek blijft en dat we efficiënt kunnen bewegen. Dit netwerk van bindweefsel dat ons van top tot teen verbindt heet fascia. We hebben stug bindweefsel waar steun en trekbelasting nodig is en flexibel bindweefsel waar veel beweging nodig is. Een slijmbeurs is een vochtige ruimte in het flexibele bindweefsel bij een gewricht waar wel 3 cm verglijden nodig is.




Water

We bestaan voor 66% gemiddeld uit water, onze fascia bestaat voor 66% gemiddeld uit water dat zorgt voor de voeding en functioneren van het bindweefsel , maar ook voor koeling van de gewrichten, voor het kunnen verglijden van de weefsels langs elkaar en de spanning en kracht in het lichaam. Niet voor niets is het belangrijk dat je regelmatig water drinkt. Het lichaam heeft het nodig, we maken onze ramen ook niet met koffie en frisdrank schoon. Verversing van al het water in het bindweefsel verloopt via het lymfestelsel.

Bij behandeling van het bindweefsel moet je dus accent leggen op de vochtstromen. Het verouderingsproces bestaat ook voor een groot deel uit uitdrogen en verklevingen. Wat dat betreft lijkt gezond bindweefsel op gekookte spaghetti, dan bewegen de slierten mooi langs elkaar, bij indroging gaat het aan elkaar plakken, verkleven. Zo werkt het bij ons ook. Een goede vochthuishouding in het lijf is essentieel bij efficiënt bewegend functioneren. Bij verklevingen in het bindweefsel moeten we het weefsel weer zacht maken, dit doen we o.a. met speciale bindweefselmassage technieken of met tools.

Vermindering van je pijnklachten begint met een gezonde fascia, eet dus gezond, drink voldoende water, beweeg voldoende en afwisselend. Ga de natuur in. Begin de dag met een glas water.

Ons fasciasysteem is een schokdemper voor krachten van buitenaf, we kunnen gelukkig veel opvangen. Daarnaast dient de fascia als communicatiesysteem met zenuwen, lymfe en bloedvoorziening. Er komt veel informatie (proprioceptie) uit onze fascia. Onze coördinatie wordt verzorgd door onze fascia, dat van top tot teen loopt. Ons brein stuurt de fascia aan in patronen, in spierketens, samenwerking van ledematen en lichaam zorgen voor balans en voor een efficiënte krachtverdeling en de juiste beweging of houding. Bij revalideren en oefenen moet je ook niet een enkele spier trainen maar een hele keten van beweging. Zo snel mogelijk naar een efficiënt beweegpatroon trainen willen de hersenen en de fascia juist graag. Dat noemen we functioneel bewegen en bedenk dat herstel van het weefsel nooit sneller kan, alleen langzamer.




Surfpak of schaatspak

Om het beeld van ons bindweefselskelet te verduidelijken gebruiken we vaak de metafoor van een surfpak of schaatspak. Als je in een te nauw pak zit werkt dat beperkend in je beweging of houding maar ook uiteindelijk op je gevoel en gedrag. Daar kan je knap chagrijnig van worden. Als het pak rond je nek en hoofd niet lekker zit werkt dat ook door naar de spanning in je rug maar ook naar je benen. Je bent een geheel dus verklevingen of restricties op een plek kan ook klachten geven op andere plekken. Je beweegt niet meer efficiënt, je gaat compenseren, je krijgt last of pijn. Door deze restricties kan de fascia verharden of verkleven.

Deze restricties ontstaan door ongezond leven, een operatie, een litteken, gebrek aan bewegen, een lichamelijk of mentaal trauma, hoe je omgaat met stress of overbelasting. Gezonde voeding en vochthuishouding kan je gelukkig zelf sturen.

Ingesleten beweegpatronen verander je niet zomaar. Ons bindweefselskelet is individueel en uniek, nog nooit nagemaakt. Maar met de juiste behandeling en toewijding maken we de fascia weer in goede conditie en zal je klacht verhelpen.

Belangrijke behandelvormen

  1. Bindweefselmassage en manuele technieken
  2. Dry needling van de pijnpunten, de triggerpunten. Triggerpunten zijn de meest gemiste oorzaak van chronische pijn!
  3. IASTM; instrumental assisted soft tissue manipulation, we werken dan met tools.
  4. Stretching en oefentherapie, ook ademhalingsoefeningen
  5. Lymfedrainage; specialisatie binnen FysioPlus is lymfe en littekens behandeling
  6. Acupunctuur ; de myofascia kan gezien worden als het verklarend model voor energiebanen. De myofascia is namelijk een communicatie netwerk van bindweefsel in ons lichaam dat alles met elkaar verbindt. Acupunctuurpunten komen vaak overeen met triggerpunten.

Meer informatie vindt u op: www.fasciaweb.nl



Uw team van specialisten


Arjan Lehman de Lehnsfeld

Fysiotherapie & Acupunctuur

Arjan Lehman de Lehnsfeld

Fysiotherapie, Lymfedrainage, Fasciatherapie, Bindweefselmassage, Dryneedling, Acupunctuur, Maatschapslid FysioPlus

BIG-nummer: 19034324404
Locatie(s): De Wolkenkrabber

contact Arjan



Manueel therapeut

Mike Zinger (MMT)

Manuele Therapie, Fysiotherapie, Fasciatherapie, Dry Needling

BIG-nummer: 59052720804
Locatie(s): De Wolkenkrabber, De Mirandabad

contact Mike


Wat doet de fasciatherapeut?


Doel bij de behandeling is de vochtstromen in het bindweefsel op gang brengen, het zachter maken van het weefsel en verhelpen van verklevingen en stramheid. Je kunt het vergelijken met verf, als je een pot verf laat staan zal het indikken, voor gebruik moeten we het weer roeren, vloeiender maken. Vandaar ook dat je je in een warmer klimaat beter voelt, de vochtstromen vloeien beter, je hebt dan minder last van stijfheid en beweegt makkelijker.

Door de behandeling heb je minder verklevingen en beweeg je beter en efficiënter.


Plan van aanpak


Intake

Samen brengen wij jouw klacht in beeld om de juiste aanpak op toe te kunnen passen.

Overleg

Door ons grote team aan specialisten onder 1 dak overlegt de therapeut, wanneer nodig en zonder additionele kosten, met een therapeut van een ander specialisme (bijvoorbeeld Manuele therapie)

Behandelplan

In de meeste gevallen gaat het om meerdere behandelingen om tot het optimale herstel te komen. Wij stellen een behandelplan op en bespreken deze met jou

Aan de slag

Welke methode het ook is, we gaan samen aan de slag. Op weg naar een – zover mogelijk – klachtenvrij resultaat

Alle specialismen onder één dak


Bij alle drie de Amsterdamse praktijken van FysioPlus, bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit fysiotherapie en zorg. Altijd éxtra aandacht voor u, de cliënt. Altijd de juiste behandelmethode volgens de nieuwste medische inzichten. Altijd de juiste specialistische vakkennis en vaardigheden, omdat FysioPlus is aangesloten bij de belangrijkste brancheorganisaties. Alle fysiotherapeuten van FysioPlus zijn geregistreerd in het Centraal Kwaliteits Register. Dit houdt in dat zij voldoen aan alle (bij-) scholingseisen gesteld door de beroepsgroep fysiotherapie (KNGF).

  • KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie)
  • NVFS (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg)
  • NVFB (Nederlandse Vereniging Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek)
  • NVMT (Nederlande Vereniging Manuele Therapie)
FysioPlus wordt beoordeeld met een 9,1!

Reviews van patienten


Zeer bekwaam, rustig en professioneel. Veilig gevoel. Positief is de benadering en vooral het geweldige resultaat!

Inschrijven of een vervolgafspraak inplannen?

Direct online uw afspraak inplannen


Bij FysioPlus kunt u veelal binnen 24 uur terecht, zelfs in de avonden en op zaterdag (m.u.v. zon- en feestdagen). Wilt u direct een afspraak maken? Belt u dan met: 020 – 679 44 97. Raadpleeg de What’s App functie of maak direct online een afspraak via onderstaand formulier.


    Voornaam:

    Uw achternaam: *

    Uw e-mailadres: *

    Uw telefoonnummer: *

    Selecteer voorkeur afspraakdatum: *

    Toelichting of omschrijving

    Hoe heeft u ons gevonden?

    Selecteer afspraakdatum: *

    Vervolgafspraak bij:

    Maak een keuze: *

    Selecteer afspraakdatum: *


     



    Openingstijden


    Maandag
    8:00 – 22:00 uur
    Dinsdag
    8:00 – 22:00 uur
    Woensdag
    8:00 – 22:00 uur
    Donderdag
    8:00 – 22:00 uur
    Vrijdag
    8:00 – 22:00 uur
    Zaterdag
    9:00 – 14:00 uur
    Zondag
    Gesloten


    Locaties


    FysioPlus de Wolkenkrabber
    Deltastraat 2, 1078PC Amsterdam (Zuid)


    FysioPlus De Mirandabad
    De Mirandalaan 9, 1079 PA Amsterdam (Zuid)


    FysioPlus Oostoever Sloterplas
    Bonnefantenstraat 8,
    1064 PN Amsterdam (West)


    FysioPlus, fysiotherapie met éxtra aandacht voor uw klacht


    Sportblessures

    Last van een sportblessure?


    Naar de pagina

    Knie- en enkelklachten

    Last van knie- en of enkelklachten?


    Naar de pagina

    Schouder- en armklachten

    Last van schouder- en/of armklachten?


    Naar de pagina

    Spier- en peesklachten

    Last van spier- en/of peesklachten?


    Naar de pagina

    Copyright door FysioPlus 2024. Alle rechten voorbehouden.